Även om öl är en dryck med lång tradition i Tyskland, som dricks flitigt i landet än idag, är det inte framförallt i pubar som tyskarna intar sin öl. Istället har Tysklands befolkning och invånarna i Berlin sina biergarten, vilket mer eller mindre bokstavligen kan översättas till ”ölträdgårdar”. Det är också det som en biergarten är – en stor trädgård fylld med bord och bänkar där man framförallt dricker öl. Enligt traditionen finns biergarten bara i Bayern, men namnet används även om uteserveringar i resten av Tyskland. Traditionen säger också att borden i en biergarten ska skuggas av hästkastanjeträd. Dessa träd fyllde förr i tiden en funktion, då deras stora grenar skuggade marken och höll ölen sval i de underjordiska valven där den förvarades. Borden och de tillhörande bänkarna är vanligtvis gröna, och kallas med ett gemensamt ord för Bierbank. Enligt den tyska lagen Biergartengesetz får man ta med sig egen mat till en biergarten och äta den där, men det är absolut förbjudet att ta med sig något att dricka.800px-Hofbraeukeller_5906

Om man vill uppleva en traditionell biergarten i Berlin ska man kanske i första hand besöka Prater, på adressen Kastanienallee 7-9. Prater hävdar själva att de är Berlins äldsta biergarten, och även om de inte är den allra äldsta är de säkerligen en av de äldsta, då Prater grundades 1837. Här sitter man under de traditionella kastanjeträden på en av Berlins trendigaste gator, och kan njuta av tysk husmanskost och tysk öl. Under varma sommardagar får man dock räkna med att kanske inte få plats direkt, eftersom de 600 platserna inte sällan fylls upp helt.

Vill man sitta naturskönt precis intill floden Spree ska man istället bege sig till Zollpackhof Biergarten. Också här kan man sitta i skuggan av ett kastanjeträd, som är hela 130 år gammalt. Från bänkarna har man inte bara utsikt över floden, utan också över Rikskansliet, den schweiziska ambassaden och bron Moltke.

Taggar

 
 
 
 
sportpress