Svenskar har länge haft en förkärlek för brittisk kultur, något som inte minst märks på alla brittiska pubar man hittar i storstäderna. De som besöker dessa pubar gör det dels för att det ofta är en välkomnande atmosfär på dessa ställen och kanske också för att de vill uppleva en genuin brittisk kultur. Brittiska pubar i Stockholm erbjuder ofta ett stort sortiment av brittiska drycker som till exempel olika varianter på ale. Det som många kanske främst förknippar dessa pubar med idag är dock att de visar mycket brittisk sport. För fotbollsälskare har brittiska eller irländska pubar blivit ett givet tillhåll för att se Premier League eller stora internationella matcher. Det är inte ovanligt att personalen på dessa ställen enbart pratar engelska och härstammar från de brittiska öarna.

 

Den brittiska pubens historia
Britterna har antagligen druckit ale ända sedan bronsåldern. Det var dock först med romarna som fenomenet med pubar eller tavernor började. Det romerska imperiet sträckte sig som bekant ända upp till Storbritannien och utmed de romerska vägarna byggde man tavernor där resande kunde släcka törsten. När romarna så småningom försvann började dessa tavernor utformas till så kallade alehouses som ofta inrättades i privatpersoners hem. Det finns flera pubar i England som gör anspråk på att vara världens äldsta brittiska pub. Den som innehar det officiella rekordet enligt Guinness rekordbok är Ye olde fighting cocks, som tros ha funnits ända sedan 1000-talet. Grunden till byggnaden tros dock ha byggts redan på 700-talet.

 

Öl och gemenskap
Dessa pubar som inrättades efter det romerska imperiets fall blev startskottet på den brittiska pubkulturen. De blev en samlingsplats för byns invånare och ett ställe där man kunde prata, skvallra och tillsammans komma överens om diverse förbättringar som kunde genomföras i samhället. Denna gemenskap kan man än idag ta del av på en brittisk pub som Tudor Arms i Stockholm. Där kan du kolla på sport med fotbollsfans från hela Stockholm, samtidigt som du har ett stort urval av brittiska drycker att välja på. Man kan givetvis också samlas i någons hem för att umgås och dricka öl på klassiskt brittiskt vis. För den som ska ha några kompisar över på några öl blir det ofta lyckat om man också ordnar några goda tilltugg. Om du vill få tips på recept för lättare tilltugg till ölen är Matklubben en bra sajt för att få inspiration.

Brittiska pubar 1

Taggar

 
 
 
 
sportpress