Pubar kanske framförallt förknippas med Irland och Storbritannien, men även andra nationer kan skryta med mysiga ölhak som har långa traditioner. En av dem är Belgien, där pubarna och barerna kallas estaminets. Många av de estaminets som finns i Bryssel, Belgiens huvudstad, har anor som går tillbaka till 1700-talet, och dessa anor syns än idag då de flesta pubar inte heller har förändrats nämnvärt sedan dess. Även om belgiska estaminets inte är särskilt välkända internationellt så är belgisk öl desto mer känd över hela världen. Belgien har fler än 100 olika bryggerier, och många av pubarna har sina egna bryggerier. Om pubarna inte kan erbjuda öl från sitt eget bryggeri har de ofta ändå ett sortiment på runt 200 olika ölsorter, så man kan med största sannolikhet hitta något man gillar.

En av de mest klassiska pubarna i Bryssel är A la mort subite, som har tagit sitt namn från det bryggeri som förser puben med öl. På denna estaminet har tiden stått still i hundra år, och i en lokal där väggarna är gula av nikotin och priserna står uppskrivna på speglar kan man avnjuta en portion belgisk korv och ost tillsammans med en av deras många ölsorter. Det är en livlig plats där Bryssels alla generationer verkar samlas om kvällarna: affärsmän, shoppare, studenter och gamlingar.

Vill man hellre gå till en lugn pub (vilket är en sällsynt företeelse) kan man dra sig till Taverne Greenwich, som bland brysselborna är känd som ”den tysta baren”. Tystnaden kommer sig av att majoriteten av gästerna ägnar sig åt flera partier schack, som är denna estaminets val av spel. Förutom schackspel kan besökaren njuta av barens inredning, som är tydligt art noveau. Föredrar man mer livlig underhållning ska man gå dit på en fredagkväll, då schackbrädena är undanställda och man istället dansar tango.Bryssels bästa pubar 2

För en riktigt historisk upplevelse ska man bege sig till Au Bon Vieux Temps, ”På den gamla goda tiden”, som är en mer än 300 år gammal bar inredd som en gotisk kyrka. Här kan man njuta av utsikten genom fönster med målat glas medan man smuttar på den klassiska belgiska cocktailen Picon vin blanc.

Dessa pubar har alla lyckats med att stå ut från mängden, något som är viktigt om man vill bli framgångsrik som pubägare. Ett sätt att göra det är genom att servera riktigt bra mat. Om du äger en pub och vill ha hjälp med catering i Stockholm kan du få det på Sandys.se.

 
 
 
 
sportpress