Irländska pubar finns över hela världen och är inte bara ett klassiskt tillhåll för irländare i exil, utan också en möjlighet för lokalbor att njuta av öl i världsklass. Det finns en del saker som kännetecknar en irländsk pub och några av dessa har du kanske aldrig tänkt på. Ett exempel är att en genuin irländsk pub ofta har en oproportionerligt stor bardisk och färre utrymmen för sittplatser än andra pubar. Anledningen till detta är för att irländska pubar förr i tiden ofta sålde både sprit och andra varor som till exempel livsmedel. Hyllorna bakom baren användes därför för att visa vilka matvaror som fanns att köpa. Traditionen med att sälja produkter utöver öl och sprit började i slutet av 1800-talet då nykterhetsrörelsen hade vuxit sig stor på Irland. När efterfrågan på alkohol minskade var pubägarna helt enkelt tvungna att erbjuda andra varor till kunderna. Det är fortfarande relativt vanligt att pubägare på Irland har flera arbetsområden. Det är till exempel inte helt ovanligt att en pubägare också jobbar som begravningsentreprenör. Det kan tyckas märkligt, men denna kombination av yrken existerar fortfarande på den gröna ön. Om man vill lära sig se skillnad på brittiska och irländska pubar kan man alltså se hur lokalen är formgiven. Om bardisken och barhyllorna tar upp ovanligt stor plats är det antagligen en genuin irländsk pub.

 

Turistattraktioner på Irland
Irländska pubar är en av anledningarna till att så många människor besöker Irland på semestern. Många av landets pubar har utformats för att påminna så mycket som möjligt om en klassiskt irländsk pub. Syftet med detta är givetvis för att turister ska känna att de får en genuin irländsk pubupplevelse. I många fall serverar dessa pubar också mat, vilket egentligen inte skedde förrän på 70-talet. Det var innan dess ovanligt för irländare att äta ute, men innebär naturligtvis en extra inkomst för pubägare som i hög utsträckning lever på turism.

 

Irländska pubar i Stockholm
Det finns ett flertal irländska pubar i Stockholm. Ett exempel är O’Connells på Stora Nygatan som har ett stort sortiment av irländsk öl och whisky. Precis som många andra irländska pubar i Sverige är det en pub som visar mycket sport, då framförallt fotboll, rugby och andra brittisk-irländska sporter. Många som regelbundet besöker den här typen av pubar är ute efter att dricka god öl och uppleva den gemenskap som irländska pubar har gjort sig kända för att erbjuda.

Indiska pubar 1

Taggar

 
 
 
 
sportpress