Många av Sveriges prisbelönta krogar och restauranger ligger i Stockholm och har gjort det under åren. Innebär det att det inte går att hitta restauranger med hög kvalitet utanför huvudstaden? Inte då. Det finns gott om guldkorn även om uppmärksamheten inom branschen är centrerad till Stockholm. I hjärtat av Småland, Växjö finner vi PM & Vänner som startades av Per Bengtsson och Monica Carlsson. De öppnade en restaurang 1992 men har idag utvecklat företaget till en servicekoncern bestående av restaurang, bistro, hotell, brödbutik samt fest- och konferensverksamhet. Deras gastronomiska influenser kommer från skog, äng och sjö som avspeglar det lokala utbudet.

Prisbelönta och certifierade miljötänkare

Företaget är miljöcertifierade av både Svanen och KRAV och fick 2010 utmärkelsen “Årets hållbara gastronomi” av White Guide. På senare har de även uppmärksammats i krogbranschen då de blev Vinnare av Svenska Gastronomipriset 2016 i kategorin Bästa dryckupplevelse. Vinnarna i tävlingen, som avgjordes i Stockholm tidigare i år, röstas inte fram av en jury utan av branschen själva. Det visar på en bredd inom PM & Vänners verksamhet där man siktar på hög kvalitet, inte bara på maten utan även hotellet och i upplevelsen i helhet för gästen. En kärlek och passion till mat, dryck och design är det som genomsyrar företagets vision.

Allt fler stjärnkrogar ute i landet

Koncentrationen av Stockholmskrogar i tävlingen Svenska Gastronomipriset är tydlig men flera av de som placerat sig högt upp i flera av kategorierna finns i mindre orter och byar. Kockarnas kock, som utses av 100 av Sveriges främsta kockar, blev Daniel Berlin. Hans restaurang som är döpt efter honom själv ligger i den lilla byn Skåne Tranås på Österlen. Även tvåan, Magnus Nilsson driver Fäviken Magasinet i lilla Järpen utanför Åre med knappt 1500 invånare. Det visar att det större intresset för matupplevelser sprids ut i landet och lockar även turister som vill ta del av vällagad mat. Detta är en självklarhet hos PM & Vänner som kan erbjuda ett helhetspaket för din vistelse i Växjö.

 
 
 
 
sportpress