Tjeckien är känt världen över för att brygga några av de bästa ölsorterna som finns, och det är därför föga förvånande att det i Tjeckiens huvudstad finns mängder av bra pubar, faktiskt runt 8000 pubar, där man kan inta denna öl. Turismen till Prag har ökat drastiskt under de senaste 30 åren, och som en följd av det har också priserna stigit – 1991 kunde man köpa en öl för en krona, numera får man betala runt 25 kronor på de flesta ställen. Men det finns fortfarande genuina pubar dit Prags invånare går och dricker kanske världens bästa öl för mellan 5 och 10 kronor stopet. Här listas några av de allra bästa.beer-438463_1280

På U Medvídku, som betyder ’hos björnarna’, kan man avnjuta en klassisk Budweiser (som inte har någon relation till det amerikanska ölmärket) och mörka specialöl i en klassisk Budvarölhall som har anor från 1466. Här blandas lokalbefolkningen med turister, vilket skapar en unik och rolig stämning. I anslutning till puben finns också ett ölmuseum.

I det före detta judiska ghettot vid Karlsbron ligger en ölhall vid namn U Rudolfina, där man kan dricka så färsk öl som den kan bli i lokaler med mörka träbänkar och hög ljudvolym. Klientelet är ungt, eftersom ölhallen ligger granne med både Konstfack och Musikhögskolan, och priserna är låga, trots att kvarteret annars är typiskt ”turistigt” och dyrt.

Ett relativt nytt ställe som trots det har lyckats fått till en mysig stämning och stilen från det gamla Prag är U Hrocha, som betyder ’hos flodhästen’. U Hrocha är beläget under Prags slott, och är egentligen inte mer än ett hål i väggen. Här kan man förutom bra öl även njuta av inlagd ost med basilika, men om man vill ha ett bord är det bäst att ta sig dit dagtid, eftersom haket frekventeras av många stamgäster från parlamentet.

 

Taggar

 
 
 
 
sportpress