Soldaten Svejk är en populär krog på Södermalm i Stockholm. Den kallas väldigt ofta enbart för Svejken. Namnet har den fått från boken “Den tappre soldaten Švejks äventyr under världskriget” som är skriven av Jaroslav Hašek från Tjeckien. Boken handlar om en soldat under första världskriget och är skriven som en satir. Nu kanske ni undrar hur en krog i Stockholm kan få namnet efter en tjeckisk bok? Det finns nog många anledningar. En bok som ärar den vanliga mannen och skildrar det fantastiska publivet är en ledtråd, men huvudsakligen är det nog kärleken till tjeckiskt öl.

Öl från Tjeckien

Tjeckien är ett erkänt ölland. Det har långa anor av att brygga öl. Faktiskt redan på 1100-talet bryggdes det öl i landet. De vanligaste ölsorterna från Tjeckien är lager av pilsnertyp och ölen är bryggd på mjukt vatten. När det talas om öl från Tjeckien så hör du ofta talas om 10 eller 12 grader. Dessa grader avser halten av jäsbart socker. Den med 10 grader har lägre alkoholhalt. På “Svejken” hittar du båda sorterna och flera kända märken som Staropramen, Budweiser och Bernard. Låter det bra så du är ölsugen? Soldaten Svejk ligger på Östgötagatan så du kan lätt ta dig dit med tunnelbanan och hoppa av vid Medborgarplatsen.

God tjeckisk mat

På Soldaten Svejk serveras flera tjeckiska paradrätter. Trodde du att tjeckisk mat var tråkig? Ack så fel du har. Tjeckien har flera spännande rätter. Två av de mest kända rätterna är förmodligen schnitzel och gulasch. Dessa rätter finns givetvis på menyn i olika former. Vad som inte är lika känt från det tjeckiska köket i Sverige, är att de även har flera goda kryddiga korvar. Dessa korvar är ett utmärkt tilltugg till någon av alla de ölsorter som serveras på Soldaten Svejk. Även nationalrätten som består av fläskkött serverat med surkål och knödel finns på menyn. Från Soldaten Svejk behöver du absolut inte gå hungrig.

 
 
 
 
sportpress